Vill du anmäla dig till förarbevisutbildning klicka här

Gävle skoterklubb ansvarar för och sköter skoterlederna i Gävle Kommun, från Norrsundet till Hedesunda, från Bomhus till Forsbacka. Ett sätt att kunna bedriva arbetet med att hålla lederna i så bra skick som möjligt är genom förarbevisutbildningar. Gävle Skoterklubb är en ideell förening som arrangerar förarbevisutbildningar där all förtjänst går till det arbete som krävas för att sköta lederna, vi förnyar och reparerar våra skotrar, köper bensin för att kunna sladda med mera.

Gävle skoterklubb kommer även under säsongen 2023-2024 bedriva förarbevisutbildning. Preliminär kursstart är november. Därefter startar vi nya kurser så snart vi fyller upp dem med fullt deltagarantal. Så anmäl dig redan nu via vårt anmälningsformulär!

Vi har bedrivit förarbevisutbildningar sedan 1996 och vi var den första skoterklubben i Sverige som fick tillstånd för detta. Våra utbildare är erfarna samt har god vana av skoterkörning och kan därför erbjuda kurser av hög kvalitet.

Förarbevis krävs om ditt bilkörkort är utfärdat efter 1 januari 2000. Tidigare omfattade förarbevisen även fyrhjuling, men från september 2009 har Transportstyrelsen separerat de här utbildningarna att omfatta två olika kurser. En för snöskoter och en för fyrhjuling. Vi bedriver endast kurser för snöskoter.

Enda kravet som ställs på dig som elev är att Du har fyllt 16 år för att få slutföra kursen samt att du inte har någon pågående spärrtid för indraget körkort.

Upplägg

Vår kurs är upplagd på 13 timmar, fördelat på 4 kvällar (vardagar). Vi erbjuder även intensivkurser på helgerna (lördag-söndag).
Tiden omfattar teori, där vi lär oss mer om t.ex.

  • Säkerhet
  • Färdvett
  • Körning och körteknik
  • Lagar
  • Fordonet
  • Försäkringar
  • Föraren

Även en praktisk del som omfattar körning och ”garagelektion”.
Vi håller till vid Rörberg motorstadion, den är godkänd av Transportstyrelsen som plats för körövningar.
Vi ser också på filmer som visar goda exempel på körteknik, säkerhet och mycket annat.
Kursen avslutas med ett skriftligt prov, då kommer en examinator som är utsedd och godkänd av Transportstyrelsen. För att kunna slutföra utbildningen med körövningen krävs att det är snötäckt på marken för övningskörningen.

Ett spännande inslag i vår utbildning är Fatal Vision. Det är promilleglasögon som vi ska testa och göra enkla övningar med. Detta ger oss ytterligare påminnelse om att snöskoterkörning och droger/alkohol inte hör ihop. Självklart testar vi inte glasögonen vid körning!! Dina Försäkringar har gjort det möjligt för oss att använda Fatal Vision i vår utbildning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Provet

Består av 30 frågor och max fem fel för ett godkännande. Provet får göras muntligt. Giltig legitimation måste kunna uppvisas vid examinationstillfället. För att bli godkänd och få sitt förarbevis får man inte heller ha någon pågående anmärkning hos Transportstyrelsen.

Avgift

Medlemmar:
Kvällskurs 2100
Helgkurs 2100

Icke medlemmar:
Kvällskurs 2500
Helgkurs 2500

Betalning
Swishbetalning för kursen sker vid kursstart och bankgirobetalning sker innan kursstart (ska styrkas med utskrift på internetbetalning/kontoutdrag vid första kurstillfället).

Examination
Examinatorn tar ut en avgift och den betalas till hen i samband med examinationen.

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen tar ut en avgift för tillverkning av förarbeviset som inte ingår i kursavgiften. Se Transportstyrelsens hemsida. Förarbeviset är gult och numera försett med foto och namnteckning.

För frågor gällande utbildningen vänligen kontakta kursledaren
Göran Hammarström 073-044 42 20, gorte1968 [snabelA] gmail [punkt] com

Anmälan (eller frågor utan anmälan kan göras på samma blankett)

Anmälan/frågor sker via mejl via länken nedan. Kurserna planeras in så snart vi fyller upp med antalet som ska vara i varje kurs. Kursstart meddelas sedan så snart det är möjligt till anmälda elever i turordning som de kommit in. Först till kvarn. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

Med vänlig hälsning

Styrelsen