Förarbevisutbildning

Gävle skoterklubb kommer även under säsongen 2018/2019 bedriva förarbevisutbildning. Preliminär kursstart är november. Därefter startar vi nya kurser så snart vi fyller upp dem med fullt deltagarantal.

Vi bedriver förarbevisutbildningar sedan 1996, vi var den första skoterklubben i Sverige som fick tillstånd för detta. Vi har erfarenhet av så väl utbildning som snöskoterkörning och kan därför erbjuda kurs av hög kvalitet.

Förarbevis krävs om ditt bilkörkort är utfärdat efter 1 januari 2000. Tidigare omfattade förarbevisen även fyrhjuling, från september 2009 har Transportstyrelsen separerat de här utbildningarna att omfatta två olika kurser. En för snöskoter och en för fyrhjuling. Vi bedriver endast kurser för snöskoter.

Enda kravet som ställs på dig som elev är att Du har fyllt 16 år för att få slutföra kursen samt att du inte har någon pågående spärrtid för indraget körkort.

Upplägg

Vår kurs är upplagd på 13 timmar, fördelat på 4 kvällar (vardagar). Vi kommer även att erbjuda intensivkurs under lördag-söndag.
Tiden omfattar mestadels teori, vi har ett antal avsnitt att gå igenom och lära oss mer av, t.ex.

•          Säkerhet

•          Färdvett

•          Körning och körteknik

•          Lagar

•          Fordonet

•          Försäkringar

•          Föraren

Även en praktisk del som omfattar körning och ”garagelektion”.
Vi håller till vid Rörberg motorstadion, den är godkänd av Transportstyrelsen som plats för körövningar.
En av kvällarna ser vi på filmer som visar goda exempel på körteknik, säkerhet och mycket annat.
Kursen avslutas med ett skriftligt prov, då kommer en examinator som är utsedd och godkänd av Transportstyrelsen. För att kunna slutföra utbildningen med körövningen krävs att det är snötäckt på marken för övningskörningen.

Ett nytt spännande inslag i vår utbildning är Fatal Vision. Det är promilleglasögon som vi ska testa och göra enkla övningar med. Detta ger oss ytterligare påminnelse om att snöskoterkörning och droger/alkohol inte hör ihop. Självklart testar vi inte glasögonen vid körning!! Dina Försäkringar har gjort det möjligt för oss att använda Fatal Vision i vår utbildning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Provet

Består av 30 frågor och max fem fel för ett godkännande. Provet får göras muntligt. Giltig legitimation måste kunna uppvisas vid examinationstillfället. För att bli godkänd och få sitt förarbevis får man inte heller ha någon pågående anmärkning hos Transportstyrelsen.

Avgift

Medlemmar:
Kvällskurs 2200
Helgkurs 2400

Icke medlemmar:
Kvällskurs 2400
Helgkurs 2700

Betalning för kursen sker vid kursstart. Transportstyrelsen tar ut en avgift för tillverkning av förarbeviset som inte ingår i kursavgiften. Se Transportstyrelsens hemsida. Examinatorn tar ut en avgift och den betalas till hen i samband med examinationen. Förarbeviset är gult och numera försett med foto och namnteckning.

För frågor gällande utbildningarna vänligen kontakta kursledarna:

Göran Hammarström 073-044 42 20, gorte1968 [snabelA] gmail [punkt] com

 

Anmälan

Anmälan sker via mejl via länken nedan. Kurserna planeras in så snart vi fyller upp med antalet som ska vara i varje kurs. Kursstart meddelas sedan så snart det är möjligt till anmälda elever i turordning som de kommit in. Först till kvarn. Klicka här för att komma till anmälningsformuläret.

Med vänlig hälsning

Stig Östlund
Ordf.